Šta su aditivi otrovi za hranu?Aditivi (dodaci) za hranu su substance dodate hrani od
strane proizvođača da sprieče kvarenje hrane ili da poboljšaju izgled, ukus, teksturu
ili hranljivu vrijednost hrane. Aditivi obuhvataju 10% hrane pojedene od strane prosječne
odrasle osobe. Kako svijest o hranljivosti raste, mnogi eksperti i potrošači su
sve glasniji u svojim kritikama na pretjerano i potencijalno opasno korišćenje aditiva -otrova, posebno boja
za hranu. |
Da li su aditivi otrovi za hranu sigurni? |
Autoriteti, industrija hrane i naučnici neprestano proučavaju efekte aditiva-otrova na zdravlje. Aditivi-otrovi su prepoznati kao sigurni za veliku većinu ljudi, ali tvrdnje bazirane na skorašnjim naučnim istraživanjima ukazuju da su neki aditivi.otrovi štetni za zdravlje ljudi. Neki se aditivi-otrovi povezuju sa ozbiljnim povećanjem oboljenja od raka ili astme. Neke substance za koje je utvrđeno da su štetne za ljude ili životinje mogu biti dopuštene, ali samo do 1/100-tine iznosa koji se smatra štetnim. Ova ivica sigurnosti je zaštita potrošača kojom se ograničava unos opasnih substanci. Neki ljudi su alergični na različitu hranu kao što je
kikiriki, jaja, pšenica ..., oni mogu imati reakciju na neke aditive-otrove
za hranu. Ovlašćeni specijalisti mogu ustanoviti da li ste alergični na neke substance
u hrani. Čitanje oznaka na hrani i zahtjevanje dodatnih informacija od
proizvođača treba da pomogne da izbjegnete substance ili hranu na koje ste
osjetljivi. Kao lični izbor vegetarijanci ne jedu
životinjske proizvode, muslimani i jevreji ne jedu svinjetinu i
njihove derivate ... Neki aditivi-otrovi za hranu su razvijeni iz životinja (uključujući i svinje), što znači
da ovi ljudi treba da budu pažljivi u vezi nastanka aditiva-otrova. |
Kako da znate koji su aditivi u hrani? |
Ako želite da imate informaciju o pojedinim aditivima-otrovima u hrani, vidi naznačeni sastav (ingredient list) na etiketi proizvoda gde ćeš naći naziv aditiva ili broj (npr. E330). Ako broju aditiva prethodi slovo E, znači da je on odobren od strane Evropske Komisije. Za bolje razumjevanje šta je u hrani, šta jedeš i zašto se koriste različiti aditivi-otrovi čitaj sve detalje na donjim listama. NAPOMENA-VAŽNO: Napisane informacije-podaci su samo informacije skupljene na mnogim web stranama i nemaju medicinsku niti bilo koji drugu potvrdu, tako da je sve ovo prepušteno čitaocu ovog teksta, da na svouju odgovornost odluči da li će ili neće jesti proizvode koji u sebi sadrže aditive-otrove koji su toliko štetni. Za ostale informacije obrati se nadležnim službama ili ljekaru - specijalisti. |
VJEŠTAČKE BOJE |
ZAŠTITNI | ANTIDIOKSANTI,
REGULATORI KISELOSTI |
GUSTINA,
EMULZIJE, STABILIZATORI |
PPROTIV SKORENJA |
MIRIS i UKUS |
GLAZURA, SLATKOST |
E100@ | E200 | E296 | E400 | E500 | E620@ | E900 |
E101@ | E201 | E297 | E401 | E501 | E621 | E901@ |
E102 | E202 | E300 | E402 | E503 | E622 | E903 |
E104 | E203 | E301 | E403 | E504 | E623 | E904@ |
E107 | E210@ | E302 | E404 | E507 | E624 | E905@ |
E110@ | E211 | E303 | E405 | E508 | E625 | E907@ |
E120@ | E212 | E304 | E406 | E509 | E626 | E913@ |
E122 | E213 | E306, E307, E308, E309 |
E407 | E510 | E627 | E920@ |
E123 | E214 | E310 | E410 | E511 | E629 | E921@ |
E124 | E215 | E311 | E412 | E513 | E631@ | E924 |
E127 | E216 | E312 | E413 | E514 | E633 | E925 |
E128 | E217 | E317 | E414 | E515 | E635@ | E926 |
E129 | E218 | E318 | E415 | E516 | E636 | E927 |
E131 | E219 | E319 | E416 | E518 | E637 | E928 |
E132@ | E220 | E320 | E417 | E519 | E640@ | E931 |
E133 | E221 | E321 | E420 | E524 | E932 | |
E140 | E222 | E322@ | E421 | E525 | E950 | |
E141 | E223 | E325@ | E422@ | E526 | E951@ | |
E142 | E224 | E326@ | E430@ | E527 | E952 | |
E150(a) | E225 | E327@ | E431@ | E528 | E954 | |
E150(b) | E226 | E328@ | E432@ | E529 | E957 | |
E150(c) | E227 | E329@ | E433@ | E530 | E965 | |
E150(d) | E228 | E330 | E434@ | E535 | E967 | |
E151 | E230 | E331 | E435@ | E536 | E999 | |
E153@ | E231 | E332 | E436@ | E540 | E1100@ | |
E154 | E232 | E333 | E440(a) | E541 | E1200 | |
E155 | E233 | E334 | E440(b) | E542@ | E1201 | |
E160(a)@ | E234 | E335 | E441@ | E544 | E1202 | |
E160(b)@ | E235 | E336 | E442 | E545 | E1400-E1450 | |
E160(c)@ | E236 | E337 | E450 | E551 | E1505 | |
E160(d)@ | E237 | E338 | E460 | E552 | E1510 | |
E160(e)@ | E238 | E339 | E461 | E553(a) | E1517, E1518@ | |
E160(f)@ | E239 | E340 | E463 | E553(b) | E1520 | |
E161(b) | E249 | E341@ | E464 | E554 | ||
E161(g)@ | E250 | E343 | E465 | E556 | ||
E162 | E251 | E350 | E466 | E558 | ||
E163 | E252@ | E351 | E469 | E559 | ||
E170@ | E260 | E352 | E470@ | E570@ | ||
E171 | E261 | E353 | E471@ | E572@ | ||
E172 | E262 | E354 | E472@ | E575 | ||
E173 | E263 | E355 | E473@ | E576 | ||
E174 | E264 | E357 | E474@ | E577 | ||
E175 | E270@ | E363 | E475@ | E578 | ||
E180 | E280 | E365 | E476@ | E579 | ||
E181 | E281 | E366 | E477@ | E585 | ||
E282 | E367 | E478@ | ||||
E283 | E370 | E479(b)@ | ||||
E290 | E375 | E480 | ||||
E380 | E481@ | |||||
E381 | E482@ | |||||
E385 | E483@ | |||||
E491@ | ||||||
E492@ | ||||||
E493@ | ||||||
E494@ | ||||||
E495@ |
Crveni E broj označava aditive opasne po
zdravlje. @ znak označava aditive koji su vjerovatno ili definitivno izvedeni iz životinja (većinom svinja). |
|||
Broj | Naziv | Objašnjenje | Zabrana |
E100@ | Curcumin | oranž-žuta boja, izveden iz korena biljke curcuma (turmeric), ali može se praviti i sintetički; koristi se u sirevima, margarinu, pečenim slatkišima i ribljim filetima | |
E101@ | Riboflavin, Riboflavin-5'-phosphate | "vitamin B2" i boja; nalazi se prirodno u zelenom povrću, jajima, mleku i pasulju; koristi se u sirevima i margarinu | |
E102 | Tartrazine | žuta br. 5; poznato da izaziva napade astme i koprivnjaču kod dece; povezan je sa tiroidnim tumorima, oštećenjem hromozoma i hiperaktivnošću; koristi se za bojenje pića, slatkiša, džemova, cerealija, grickalica, konzervirane ribe, pakovanih supa | Norveška, Austrija |
E104 | Quinoline Yellow | žuta br.10; koristi se za ruževe, boju za kosu, mirise, lekove; uzrokuje dermatitis | Australija, SAD i Norveška |
E107 | Yellow 7G | žuta boja; preporučljivo da ga izbegavaju hiperaktivna deca; ljudi sa astmom mogu da pokažu alergične reakcije na njega; tipično se koristi u blagim pićima | Australija i SAD |
E110@ | Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S | žuta br. 6; sintetički; koristi se kod cerealija, peciva, slatkiša, grickalica, sladoleda, pića i konzervirane ribe; takođe u mnogim lekovima; posredni efekti su urtikarija, rinitis, krvarenje nosa, alergije, hiperaktivnost, tumor bubrega, oštećenje hromozoma, bolovi abdomena, mučnine i povraćanje, gađenje na hranu | Norveška |
E120@ | Cochineal, Carminic acid, Carmines | crvena boja, izrađen od insekata; retko se koristi; preporučuje se da se izbegava | |
E122 | Azorubine, Carmoisine | crvena boja; derivat ugljenog katrana; uzrokuje loše reakcije kod astmatičara i ljudi alergičnih na aspirin; tipično se nalazi u poslastičarskim proizvodima, marcipanu, želatinu | Švedska, SAD, Australija, Norveška |
E123 | Amaranth | crvena br. 2; izveden iz male travkaste biljke istog imena; koristi se u kolačima, voćnim punjenjima, želatinu; uzrokuje astmu, ekceme i hiperaktivnost; prouzrokuje anomalije kod ptica i fetalnu smrt kod nekih životinjskih testova, verovatno je kancerogen | SAD, Rusija, Austrija i Norveška i neke druge zemlje |
E124 | Ponceau 4R, Cochineal Red A | crvena br. 4; sintetička boja iz ugljenog katrana; kancerogen kod životinja, uzrokuje loše reakcije kod astmatičara i ljudi alergičnih na aspirin | SAD i Norveška |
E127 | Erythrosine | crvena br. 3; koristi se za konzervirano voće, kremove, slatkiše, peciva, grickalice; može prouzrokovati osetljivost na svetlost; može povećati nivo tiroidnih hormona i dovesti do hipertiroizma, dokazano da uzrokuje tiroidni rak kod pacova | SAD i Norveška |
E128 | Red 2G | Australija i mnoge druge zemlje | |
E129 | Allura red AC | crvena br. 40; oranž-crvena sintetička boja; koristi se kod slatkiša, pića, lekova i kozmetike; predstavljen ranih osamdesetih da zameni amaranth koji je bio proglašen nesigurnim; povezan je sa rakom kod miševa | Danska, Belgija, Francuska, Nemačka, Švajcarska, Švedska, Austrija, Norveška |
E131 | Patent blue V | Australija, SAD, Norveška | |
E132@ | Indigotine, Indigo carmine | plava br. 2; sintetička boja iz ugljenog katrana; uglavnom se dodaje tabletama i kapsulama, koristi se kod sladoleda, slatkiša, keksa; izaziva gađenje, povraćanje, visok krvni pritisak, osip, disajne probleme i druge alergične reakcije | Norveška |
E133 | Brilliant blue FCF | plava br. 1; sintetički se pojavljuje kao aluminjumski rastvor ili amonijumska so; koristi se u slatkišima i pićima | Belgija, Francuska, Nemačka, Švajcarska, Švedska, Austrija, Norveška |
E140 | Chlorophyll, Chlorophyllins | zelena boja; prirodno se nalazi u svim biljkama; koristi se za bojenje masti i ulja, koristi se u medicini i kozmetici | |
E141 | Copper complexes of chlorophyll and chlorophyllins | maslinasta boja, nema štetnih efekata | |
E142 | Green S | zelena boja; sintetička boja iz ugljenog katrana; koristi se kod konzerviranog graška, želea i sosa od mente, kolača | Švedska, SAD, Norveška |
E150(a) | Plain caramel | tamno smeđa boja izrađena od saharoze; koristi se kod ostriga, soje, voća i konzerviranih soseva, viskija, biskvita, turšije;izbjegavaj | |
E150(b) | Caustic sulphite caramel | vidi E150(a) | |
E150(c) | Ammonia caramel | vidi E150(a) | |
E150(d) | Sulphite ammonia caramel | vidi E150(a) | |
E151 | Brilliant Black BN, Black PN | boja; derivat ugljenog katrana; koristi se u smeđim sosevima, kolačima od ribizle | Danska, Australija, Belgija, Francuska, Nemačka, Švajcarska, Švedska, Austrija, SAD, Norveška |
E153@ | Vegetable carbon | crna boja; ugljeni pigment; korisiti se kod džemova, želatina, likera | SAD |
E154 | Brown FK | SAD | |
E155 | Brown HT (Chocolate) | smeđa boja; koristi se u čokoladnim kolačima; može prouzrokovati reakcije kod astmatičara i ljudi alergičnih na aspirin; poznato da izaziva osetljivost kože | Danska, Belgija, Francuska, Nemačka, Švajcarska, Švedska, Austrija, SAD, Norveška |
E160(a)@ | Carotene, alpha-, beta-, gamma- | oranž-žuta boja; ljudsko telo je u jetri konvertuje u "vitamin A"; nalazi se u mrkvi i drugom žutom i oranž voću i povrću | |
E160(b)@ | Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin | crvena boja, izvedena iz drveta Bixa orellana; koristi se kod boja za kožu i drugih boja, dižestiva i sredstava za iskašljavanje, za bojenje sira, putera, margarina, sapuna, tekstila i lakova; poznato da izaziva koprivnjaču | |
E160(c)@ | Paprika extract, capsanthin, capsorubin | izbjegavaj | u mnogim zemljama |
E160(d)@ | Lycopene | crveno obojen karotenoid pronađen u paradajzu i crvenkastom grejpfrutu; povećan rizik od raka | |
E160(e)@ | Beta-apo-8'-carotenal (C 30) | oranž boja, nema štetnih efekata | |
E160(f)@ | Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid (C 30) | oranž boja, nema štetnih efekata | |
E161(b) | Xanthophylls - Lutein | žuta boja izvedena iz biljaka, prirodno se nalazi u zelenom lišću, nevenu i žumancu jaja | |
E161(g)@ | Xanthophylls - Canthaxanthin | žuta boja verovatno izvedena iz životinja; pigment se nalazi u nekim pečurkama, ribi | |
E162 | Beetroot Red, Betanin | purpurna boja izvedena iz cvekle, nema štetnih efekata | |
E163 | Anthocyanins | ljubičasta boja izvedena iz cveća i biljki, nema štetnih efekata | |
E170@ | Calcium carbonate | mineralna so; može se izvesti iz minerala ili životinjskih kostiju, koristi se za zubne paste, belu boju i pudere, pri obradi vina i konzerviranog voća i povrća; toksično u velikim dozama | |
E171 | Titanium dioxide | bela boja; koristi se za zubne paste i belu boju; nema štetnih efekata | |
E172 | Iron oxides and hydroxides | crna, žuta, crvena boja; koristi se u lososovim i račjim kremama; toksično u velikim dozama | |
E173 | Aluminium | izbjegavaj | u mnogim zemljama |
E174 | Silver | izbjegavaj | u mnogim zemljama |
E175 | Gold | izbjegavaj | u mnogim zemljama |
E180 | Latolrubine BK | izbjegavaj | u mnogim zemljama |
E181 | Tannic acid, tannins | bistri agent u alkoholu; izveden iz plodova i grana oak drveta; prirodno se nalazi u čaju | |
Crveni E broj označava aditive opasne po zdravlje. @ znak označava aditive koji su vjerovatno ili definitivno izvedeni iz životinja (većinom svinja). |
Broj | Naziv | Objašnjenje | Zabrana |
E200 | Sorbic acid | dobija se iz jagoda ili sintetički iz ketena; moguća iritacija kože | |
E201 | Sodium sorbate | nema štetnih efekata | |
E202 | Potassium sorbate | nema štetnih efekata | |
E203 | Calcium sorbate | nema štetnih efekata | |
E210@ | Benzoic acid | dobija se iz benzola, smole izlučene iz drveta; poznat kao phenlycarboxylic acid, carboxybenzene; dodaje se alkoholnim pićima, pečenim proizvodia, sirevima, začinima, gumi, zamrznutom mleku, mekanim slatkišima, kao antiseptik u mnogim medikamentima za kašalj; može uzrokovati astmu, navodno uzrokuje neurologične poremećaje, pokazano da izaziva hiperaktivnost kod dece | |
E211 | Sodium benzoate | koristi se kao antiseptik, kao konzervans i da prikrije ukus; oranžade ga imaju u velikom iznosu - 25mg/250ml; takođe u mleku i mesnim proizvodima, začinima, pečenim proizvodima; koristi se u mnogim lekovima; poznato da uzrokuje koprivnjaču i pogoršava astmu | |
E212 | Potassium benzoate | za upotrebu vidi 210; ljudi sa alergijom mogu pokazati akergične reakcije | |
E213 | Calcium benzoate | vidi 212 | |
E214 | Ethyl p-hydroxybenzoate | izbjegavaj | u mnogim zemljama |
E215 | Sodium ethyl p-hydroxybenzoate | izbjegavaj | u mnogim zemljama |
E216 | Propyl p-hydroxybenzoate | moguće alergične reakcije | |
E217 | Sodium propyl p-hydroxybenzoate | izbjegavaj | u mnogim zemljama |
E218 | Methyl p-hydroxybenzoate | moguće alergične reakcije, uglavnom na koži | |
E219 | Sodium methyl p-hydroxybenzoate | izbjegavaj | u mnogim zemljama |
E220 | Sulphur dioxide | izveden iz ugljenog katrana; proizveden sagorevanjem sumpora ili gipsa; upotreba za pivo, blaga pića, sušeno voće, sokovi, sirupi, vino, sirće, proizvodi od krompira; poznato da izaziva napade astme i otežan metabolizam kod onih sa oštećenim bubrežnim funkcijama, takođe uništava vitamin B1 | |
E221 | Sodium sulphite | decontaminating agent used in fresh orange juice; vidi 220 | |
E222 | Sodium hydrogen sulphite | vidi 220 | |
E223 | Sodium metabisulphite | vidi 220 | |
E224 | Potassium metabisulphite | vidi 220 | |
E225 | Potassium sulphite | vidi 220 | |
E226 | Calcium sulphite | izbjegavaj | u mnogim zemljama |
E227 | Calcium hydrogen sulphite | izbjegavaj | zabranjen u mnogim zemljama |
E228 | Potassium hydrogen sulphite | vidi 220 | |
E230 | Biphenyl, Diphenyl | upotrebljava se za poljprivredne potrebe; tipični proizvodi su južno voće | u mnogim zemljama |
E231 | Orthophenyl phenol | upotrebljava se za poljprivredne potrebe; tipični proizvodi su kruška, mrkva, breskva, šljiva, sladak krompir, južno voće, ananas, paradjz, paprika, trešnja, nektarine | u mnogim zemljama |
E232 | Sodium orthophenyl phenol | vidi 231 | |
E233 | Thiabendazole | upotrebljava se za poljprivredne potrebe; tipični proizvodi su južno voće, jabuka, kruška, krompir, banana, pečurke, meso, mleko | u mnogim zemljama |
E234 | Nisin | antibiotik izveden iz bakterija; upotreba kod piva, sira, paradajz paste | |
E235 | Natamycin | izveden iz bakterija, sprečava plesan; tipični proizvodi su meso, sir; može uzrokovati gađenje, povraćanje, anoreksiju, diareju i iritaciju kože; | |
E236 | Formic acid | izbjegavaj | u mnogim zemljama |
E237 | Sodium formate | izbjegavaj | u mnogim zemljama |
E238 | Calcium formate | izbjegavaj | u mnogim zemljama |
E239 | Hexamethylene tetramine | izbjegavaj | u mnogim zemljama |
E249 | Potassium nitrite | fiksativ boje i agent za meso; može uticati na sposobnost tela da prima kiseonik, rezultujući skraćivanje daha, vrtoglavicu i glavobolju; potencijalno kancerogen; nije dozvoljen u hrani za mlade i decu | |
E250 | Sodium nitrite | može uzrokovati hiperaktivnost i druge nepovoljne reakcije, potencijalno kancerogen; izbegavajte | u mnogim zemljama |
E251 | Sodium nitrate | koristi se u proizvodnji nitric acida, kao đubrivo i u fermentiranim mesnim proizvodima (vidi 250) | |
E252@ | Potassium nitrate | može se izvesti iz odbačenih životinjskih i biljnih materija; koristi se za barut, eksplozive i đubrivo i za zaštitu mesa; može uzrokovati hiperaktivnost i druge nepovoljne reakcije, potencijalno kancerogen (vidi 249) | u mnogim zemljama |
E260 | Acetic acid | glavna komponenta sirća, sintetički proizveden iz vlakana drveta; koristi se za turšije i soseve | |
E261 | Potassium acetate | kiselina hrane; tipični proizvodi su sosevi i turšija; ljudi sa oštećenim funkcijama bubrega treba da ga izbjegavati | |
E262 | Sodium acetate, Sodium diacetate | kiselina hrane, regulator kiseline; nema štetnih efekata | |
E263 | Calcium acetate | kiselina hrane, regulator kiseline; koristi se za proizvodnju sirća i boja | |
E264 | Ammonium acetate | može uzrokovati gađenje i povraćanje | |
E270@ | Lactic acid | kiselina hrane, regulator kiseline; proizveden grejanjem i fermentacijom karbohidrata u mlečnoj surutki, krompiru, kukuruznom skrobu ili melasi; koristi se slatkišima, prelivima, blagim pićima (ponekad pivu), konditorskim proizvodima; težak za dečiji metabolizam | |
E280 | Propionic acid | može se komercijalno izvesti iz etilen i karbon monoksida, propionaldehida, prirodnog gasa ili frementirane drvene kaše; uglavnom se koristi kod hleba i brašna; povezan sa migrenom, znojenjem i varenjem digestivnog trakta | |
E281 | Sodium propionate | tipišni proizvodi su oni od brašna; povezan sa migrenom | |
E282 | Calcium propionate | vidi 281 | |
E283 | Potassium propionate | vidi 281 | |
E290 | Carbon dioxide | pokretač, rashlađivač, izveden iz proizvodnje kreča; tipični proizvodi su vino, blaga pića, slatkiši; povećava efekte alkohola | |
E296 | Malic acid | izveden iz voća ili sintetički; mladi i deca treba da ga izbjegavaju | |
E297 | Fumaric acid | izveden iz biljki skupine Fumaria esp. F.officianalis ili iz fermentacije glukoze sa gljivama; ukus, kiselkast, antioksidant za blaga pića i mešane kolače | |
Crveni E broj označava aditive opasne po zdravlje. @ znak označava aditive koji su vjerovatno ili definitivno izvedeni iz životinja (većinom svinja). |
Broj | Naziv | Objašnjenje | Zabrana |
E300 | Ascorbic acid | agent za brašno, "vitamin C"; može se dobiti sintetički iz glukoze, prirodno se nalazi u voću i povrću; dodaje se cerealijama, zamrznutoj ribi i vinu | |
E301 | Sodium ascorbate | natrijumska so vitamina C | |
E302 | Calcium ascorbate | vitamin C, povećava formaciju calcium oxalate | |
E303 | Potassium ascorbate | kalijumska so vitamina C | |
E304 | Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate | masna kiselina ascorbic acid-a, ista funkcija kao E300 | |
E306, E307, E308, E309 |
Tocopherols, alpha-,gamma-,delta- | "vitamin E"; nalazi se u mnogim biljnim uljima, uključujući soju, pšenične klice, klice pirinča, semenke pamuka, kukuruz; antioksidant za masne kiseline i masna tkiva, sprečava oksidaciju vitamina A; koristi se u margainu i salatnim prelivima | |
E310 | Propyl gallate | sprečava užegnuće uljnih substanci; može izazvati gastro ili iritaciju kože, nije dopušten u hrani za mlade i malu decu jer je poznata tendencija da uzrokuje bolesti krvi; koristi se u uljima, margarinu, salatnim prelivima | |
E311 | Octyl gallate | vidi 310 | |
E312 | Dodecyl gallate | vidi 310 | |
E317 | Erythorbic acid | proizveden iz saharoze | |
E318 | Sodium erythorbate | proizveden iz E317 | |
E319 | Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ) | baziran na petroleju; izbjegavati ga, izaziva gađenje, povraćanje, delirijum; doza od 5g se smatra fatalnom; tipični proizvodi su masti, ulja, margarin | |
E320 | Butylated hydroxy-anisole (BHA) | derivat petroleja, usporava kvarenje usled oksidacije; koristi se za jestiva ulja, žvakaće gume, mastima, margarinu, instant proizvodima krompira; noje dozvoljen u hrani za mlade, može izazvati alergične reakcije, hiperaktivnost i druge probleme, u velikim dozama izazvao je rak kod laboratorijskih životinja | Japan |
E321 | Butylated hydroxy-toluene (BHT) | derivat petroleja; vidi E320 | |
E322@ | Lecithin | emulgator izveden iz zrna soje, žumanca, kikirikija, kukuruza ili životinjskih resursa; nije toksičan ali prekomerno korišćenje može pokvariti stomak, ubiti apetiti i uzrokovati preteran znoj; koristi se za kombinaciju ulja u margarinu, čokolade, majoneze, mleko u prahu | |
E325@ | Sodium lactate | izveden iz mleka (lactic acid); može sadržati svinjski renin; deca netrpeljiva na laktozu mogu pokazati loše reakcije | |
E326@ | Potassium lactate | vidi 325 | |
E327@ | Calcium lactate | vidi 325 | |
E328@ | Ammonium lactate | vidi 325 | |
E329@ | Magnesium lactate | vidi 325 | |
E330 | Citric acid | kiselina za hranu, prirodno dobijena iz limuna, koristi se kod keksa, konzervirane ribe, sira i sirnih proizvoda, kolača, raženog hleba, blagih pića, fermentisanih mesnih proizvoda | |
E331 | Sodium citrates | kiselina za hranu; nema štetnih efekata | |
E332 | Potassium citrates | kiselina za hranu; nema štetnih efekata | |
E333 | Calcium citrates | kiselina za hranu; nema štetnih efekata u malim količinama | |
E334 | Tartaric acid | kiselina za hranu, dobijena iz nedozrelog voća; nema štetnih efekata u malim količinama | |
E335 | Sodium tartrates | food acid; nema štetnih efekata | |
E336 | Potassium tartrates | kiselina za hranu; nema štetnih efekata | |
E337 | Sodium potassium tartrate | kiselina za hranu; nema štetnih efekata | |
E338 | Phosphoric acid | kiselina za hranu, izveden iz rude fosfata; koristi se za sir; nema štetnih efekata | |
E339 | Sodium phosphates | mineralna so, koristi se kao laksativ i fiksir u industriji tekstilnih boja; visoke doze mogu poremetiti ravnotežu kalcijuma/fosfora | |
E340 | Potassium phosphates | vidi 339 | |
E341@ | Calcium phosphates | mineralna so nađena u kamenju i kostima; koristi se u medicini i za emajl | |
E343 | Magnesium phosphates | neophodan mineral | |
E350 | Sodium malates | nema štetnih efekata | |
E351 | Potassium malate | nema štetnih efekata | |
E352 | Calcium malates | nema štetnih efekata | |
E353 | Metatartaric acid | nema štetnih efekata | |
E354 | Calcium tartrate | čini se bezbednim | |
E355 | Adipic acid | kiselina za hranu | |
E357 | Potassium adipate | nema štetnih efekata | |
E363 | Succinic acid | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E365 | Sodium fumarate | kiselina za hranu, izvedena iz biljki skupine Fumaria esp. F.officianalis | |
E366 | Potassium fumarate | nema štetnih efekata | |
E367 | Calcium fumarate | nema štetnih efekata | |
E370 | 1,4-Heptonolactone | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E375 | Niacin | vitamin B3; prirodnose nalazi u pasulju, grašku i drugim mahunama, mleku, jajima, mesu, živini i ribi; 1.000 mg dnevno može izazvati oštećenja jetre, dijabetes, gastritis, oštećenje očiju, 50-100 mg može izazvati glavobolju i stomačne bolove (pogotovu ako se uzima na prazan stomak) | |
E380 | Tri-ammonium citrate | može ometati funkcije jetre i pankreasa | |
E381 | Ammonium ferric citrates | neophodan mineral, kiselina za hranu izvedena iz limunove kiseline; koristi se u cerealijama i dijetalnim recepturama | |
E385 | Calcium disodium EDTA | izbjegavaj | u nekim zemljama |
Crveni E broj označava aditive opasne po zdravlje. @ znak označava aditive koji su vjerovatno ili definitivno izvedeni iz životinja (većinom svinja). |
Broj | Naziv | Objašnjenje | Zabrana |
E400 | Alginic acid | gustin i prirodna guma, izveden iz morske trave; koristi se mešane kremove, sirupe, začinjeno mleko, guste kremove i jogurt; nema štetnih efekata u alim količinama, veće količine mogu sprečiti absorbciju pojedinih nutrijenata | |
E401 | Sodium alginate | vidi 400 | |
E402 | Potassium alginate | vidi 400 | |
E403 | Ammonium alginate | vidi 400 | |
E404 | Calcium alginate | vidi 400 | |
E405 | Propylene glycol alginate | thickener and vegetable gum, derived from petroleum; see separate entry | |
E406 | Agar | gustin i prirodna guma, izveden iz crvene morske trave; ponekad se koristi kao laksativ, koristi se za meso i sladoled | |
E407 | Carrageenan | vlakno izdvojeno iz morske trave; povezan je sa rakom zato što može doći zagađen etilen oksidom što rezultira stvaranje etilen hlorohidrin, visoko kancerogenu smešu; povezan je sa čirom | |
E410 | Locust bean gum | izveden iz rogača; koristi se za lizalice, sirupe, esencije, neke proizvode od brašna, prelive za salatu, voćne napitke; često se koristi kao zamena za čokolodau bez kofeina, snižava nivo holesterola | |
E412 | Guar gum | izveden iz semena Cyamoposis tetragonolobus indijskog porekla; izaziva mučninu, nadimanje i grčeve stomaka, snižava nivo holesterola | |
E413 | Tragacanth | smola drveta Astragalus;koristi se za hranu, lekove za nos, eliksire i tablete; takođe kao vezivo u kozmetici; moguće alergije | |
E414 | Acacia | izveden iz biljnog soka iz Acacia Senegal; moguće alergije, blaže iritacije sluzokože | |
E415 | Xanthan gum | izveden fermentacijom žitnog šećera | |
E416 | Karaya gum | izveden iz drveta Sterculia urens; često korišćen sa E410, u sladoledu, kremovima i slatkišima, povećava svoju zapreminu i do 100 puta u smeši sa vodom; moguće alergije | |
E417 | Tara gum | izveden iz grma Caesalpinia Spinosa | |
E420 | Sorbitol | sintetički zaslađivač; derivat glukoze ili izveden iz bobičavog voća; koristi se za lilihip, suvo voće, fino pecivo, konditorske proizvode, nisko kaloričnu hranu, farmaceutske sirupe i kozmetiku; nije dozvoljen u hrani za mlade i malu decu, može uzrokovati gastritične poremećaje | |
E421 | Mannitol | sintetički zaslađivač; izveden iz morske trave ili drveta manna ash; moguće alergije; nije dozvoljen u hrani za mlade jer izaziva diareju i disfunkciju bubrega, takođe uzrokuje mučninu, povraćanje; tipična upotreba za niskokaloričnu hranu | |
E422@ | Glycerol | zaslađivač; uljni bezbojni alkohol; izveden dekompozicijom prirodnih masti sa lužinom; često nuz produkt proizvodnje sapuna korišćenjem životinjskih masti ili biljnih ulja; može se dobiti iz petrolejskih proizvoda, ponekad sintetizovan iz propilena ili fermentisan iz šećera; koristi se u sirevima i sosevima, u kristalizovanom ili sušenom voću, likerima i vodki, konditorskim prouzvodima, niskokaloričnoj hrani; veće količine uzrokuju glavobolju, žeđ, mučninu i visok nivo šećera u krvi | |
E430@ | |||
E431@ | Polyoxyethylene stearate | ||
E432@ | Polysorbate 20 | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E433@ | Polysorbate 80 | emulgaor izveden iz životinjskih masnih kiselina; koristiti se kao sintetički začin, penušavi agent; može povećati absorpciju masnih rastvorljivih substanci | |
E434@ | Polysorbate 40 | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E435@ | Polysorbate 60 | vidi 433 | |
E436@ | Polysorbate 65 | vidi 433 | |
E440(a) | Pectin | prirodno se nalazi u koži jabuke; koristi se za guste džemove, žele i soseve; veće količine mogu izazvati privremeno nadimanje stomaka | |
E440(b) | Aminated pectin | nema štetnih efekata | |
E441@ | Gelatin | moguće alergije, može sadržati E220, astmatičari i ljudi alergični na sulfite čuvajte se! | |
E442 | Ammonium phosphatides | nema štetnih efekata | |
E450 | Diphosphates | veće doze mogu poremetiti ravnotežu klacijuma/fosfata | |
E460 | Cellulose | agent protiv skorenja; nema štetnih efekata | |
E461 | Methyl cellulose | izaziva nadimanje stomaka, crevnu obstrukciju | |
E463 | Hydroxypropyl cellulose | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E464 | Hydroxypropyl methyl cellulose | nema štetnih efekata | |
E465 | Ethyl methyl cellulose | nema štetnih efekata | |
E466 | Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose | nema štetnih efekata | |
E469 | Sodium caseinate | nema štetnih efekata | |
E470@ | Fatty acid salts | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E471@ | Mono & di glycerides of fatty acids | nema štetnih efekata | |
E472@ | Fatty acid esters of glycerides | nema štetnih efekata | |
E473@ | Sucrose esters of fatty acids | nema štetnih efekata | |
E474@ | Sucroglycerides | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E475@ | Polyglycerol esters of fatty acids | nema štetnih efekata | |
E476@ | Polyglycerol polyricinoleate | nema štetnih efekata | |
E477@ | Propylene glycol esters of fatty acids | derivat petroleja; nema štetnih efekata | |
E478@ | |||
E479(b)@ | Thermally oxidized soy bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids | ||
E480 | Dioctyl sodium sulphosuccinate | očekuju se rezultati istraživanja | |
E481@ | Sodium stearoyl-2-lactylate | nema štetnih efekata | |
E482@ | Calcium stearoyl-2-lactylate | nema štetnih efekata | |
E483@ | Stearyl tartrate | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E491@ | Sorbitan mono stearate | nema štetnih efekata | |
E492@ | Sorbitan tristearate | može povećati absorpciju masnih rastvorljivih substanci | |
E493@ | Sorbitan monolaurate | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E494@ | Sorbitan mono-oleate | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E495@ | Sorbitan monopalmitate | izbjegavaj | u nekim zemljama |
Crveni E broj označava aditive opasne po zdravlje. @ znak označava aditive koji su vjerovatno ili definitivno izvedeni iz životinja (većinom svinja). |
Broj | Naziv | Objašnjenje | Zabrana |
E500 | Sodium carbonates | nema štetnih efekata u malim količinama | |
E501 | Potassium carbonates | nema štetnih efekata | |
E503 | Ammonium carbonates | iritant za sluzokožu | |
E504 | Magnesium carbonate | medicinski se koristi kao laksativ | |
E507 | Hydrochloric acid | bezbedan u malim količinama | |
E508 | Potassium chloride | veće količine mogu uzrokovati gastritična gnojenja | |
E509 | Calcium chloride | izveden iz rasola | |
E510 | Ammonium chloride | ljudi sa oštećenom jetrom ili funkcijama bubrega treba da ga izbegavaju; tipična upotreba za proizvode od brašna | |
E511 | Magnesium chloride | neophodan mineral | |
E513 | Sulphuric acid | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E514 | Sodium sulphates | može poremetiti ravnotežu vode u telu | |
E515 | Potassium sulphates | nema štetnih efekata | |
E516 | Calcium sulphate | izveden iz krečnjaka | |
E518 | Magnesium sulphate | laksativ | |
E519 | Copper sulphate | neophodan mineral | |
E524 | Sodium hydroxide | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E525 | Potassium hydroxide | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E526 | Calcium hydroxide | nema štetnih efekata u malim količinama | |
E527 | Ammonium hydroxide | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E528 | Magnesium hydroxide | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E529 | Calcium oxide | bezbedan u malim količinama | |
E530 | Magnesium oxide | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E535 | Sodium ferrocyanide | nema štetnih efekata | |
E536 | Potassium ferrocyanide | nuz proizvod proizvodnje gasa; nisko toksičan | |
E540 | Dicalcium diphosphate | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E541 | Sodium aluminium phosphate, Acidic | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E542@ | Bone phosphate | izveden iz kostiju; koristi se za mleko za mašine za kafu | |
E544 | Calcium polyphosphates | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E545 | Ammonium polyphosphates | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E551 | Silicon dioxide | nema štetnih efekata | |
E552 | Calcium silicate | izveden iz krečnjaka, nema štetnih efekata | |
E553(a) | Magnesium silicates | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E553(b) | Talc | povezan sa stomačnim rakom; tipični proizvodi su glazirani pirinač, čokolada, konditorski | |
E554 | Sodium aluminium silicate | koristi se za so, substitute mleka u prahu i začine; aluminijum je poznat da izaziva probleme sa posteljicom u trudnoći | |
E556 | Calcium aluminium silicate | izveden iz minerala; koriosti se za mleko u prahu; vidi E554 | |
E558 | Bentonite | nema štetnih efekata | |
E559 | Aluminium silicate (Kaolin) | nema štetnih efekata | |
E570@ | Stearic acid | verovatno životinjskog porekla | |
E572@ | Magnesium stearate | nema štetnih efekata | |
E575 | Glucono delta-lactone | nema štetnih efekata | |
E576 | Sodium gluconate | izbjegavaj | u nekim zemljama |
E577 | Potassium gluconate | nema štetnih efekata | |
E578 | Calcium gluconate | nema štetnih efekata | |
E579 | Ferrous gluconate | agent za održanje boje; izveden iz gvožđa i glukoze; koristi se za masline, dodatke gvožđa; bezbedan u malim količinama | |
E585 | Ferrous lactate | ||
Crveni E broj označava aditive opasne po zdravlje. @ znak označava aditive koji su vjerovatno ili definitivno izvedeni iz životinja (većinom svinja). |
Broj | Naziv | Objašnjenje | Zabrana |
E620@ | Glutamic acid | poboljšava ukus, zamena za so; amino acid je prisutan u mnogim životinjskim i biljnim proteinima, izvodi se iz bakterija; može uzrokovati slične probleme kao E621, mala djeca treba da ga izbjegavaju | |
E621 | Monosodium glutamate (MSG) | poboljšava ukus, izveden fermentacijom melase, zamena za so; štetni efekti kod astmatičara, nije dozvoljen u hrani za mlade i malu decu; tipični proizvodi su konzervirano povrće, tunjevina, salatni prelivi, mnoga zamrznuta hrana | |
E622 | Monopotassium glutamate | izaziva mučninu, povraćanje, diareju, grčeve u stomaku; tipična zamena za so sa malo natrijuma | |
E623 | Calcium diglutamate | zamena za so, nema štetnih efekata | |
E624 | Monoammonium glutamate | zamena za so, nema štetnih efekata | |
E625 | Magnesium diglutamate | zamena za so, nema štetnih efekata | |
E626 | Guanylic acid | izaziva kostobolju | |
E627 | Disodium guanylate | izveden iz sardina ili kvasca; izaziva kostobolju, nije dozvoljen u hrani za mlade i malu decu | |
E629 | Calcium guanylate | izaziva kostobolju | |
E631@ | Disodium inosinate | izveden iz mesa ili sardina; izaziva kostobolju, nije dozvoljen u hrani za mlade i malu decu | |
E633 | Calcium inosinate | izaziva kostobolju | |
E635@ | Disodium 5'-ribonucleotide | može izazvati svrab kože 30 sati posle uzimanja; osip može varirati od blagog do dramatičnog; reakcija zavisi od doze i kumulativna je, zavisi od osetljivosti ljudi; tipični proizvodi su čips, instant knedle, pite; izbjegavaj | u nekim zemljama |
E636 | Maltol | izveden iz kore drveta ariša, šišarki, čikori drveta; može se proizvesti sintetički | |
E637 | Ethyl maltol | derivat maltola (vidi E636) | |
E640@ | Glycine & its sodium salt | ||
Crveni E broj označava aditive opasne po zdravlje. @ znak označava aditive koji su vjerovatno ili definitivno izvedeni iz životinja (većinom svinja). |
OVA LISTA JE
U RADUBroj | Naziv | Objašnjenje | Zabrana |
E900 | Dimethyl polysiloxane | ||
E901 | Beeswax, white and yellow | ||
E902 | Candelilla wax | ||
E903 | Carnauba wax | ||
E904 | Shellac | ||
E905 | Microcrystalline wax | [Note - this additive was added in October 1998 by Directive 98/72] | |
E912 | Montanic acid esters | ||
E914 | Oxidized polyethylene wax | ||
E920 | L-Cysteine | [Note - this additive was added in October 1998 by Directive 98/72] | |
E927b | Carbamide | ||
E938 | Argon | ||
E939 | Helium | ||
E941 | Nitrogen | ||
E942 | Nitrous oxide | ||
E948 | Oxygen | ||
E950 | Acesulfame K | ||
E951 | Aspartame | ||
E952 | Cyclamic acid and its Na and Ca salts | ||
E953 | Isomalt | ||
E954 | Saccharin and its Na, K and Ca salts | ||
E957 | Thaumatin | ||
E959 | Neohesperidine DC | ||
E965 | Maltitol (i) Maltitol (ii) Maltitol syrup | ||
E966 | Lactitol | ||
E967 | Xylitol | ||
E999 | Quillaia extract | ||
E1103 | Invertase | [Note - this additive was added in October 1998 by Directive 98/72] | |
E1105 | Lysozyme | ||
E1200 | Polydextrose | ||
E1201 | Polyvinylpyrrolidone | ||
E1202 | Polyvinylpolypyrrolidone | ||
E1404 | Oxidized starch | ||
E1410 | Monostarch phosphate | ||
E1412 | Distarch phosphate | ||
E1413 | Phosphated distarch phosphate | ||
E1414 | Acetylated distarch phosphate | ||
E1420 | Acetylated starch | ||
E1422 | Acetylated distarch adipate | ||
E1440 | Hydroxy propyl starch | ||
E1442 | Hydroxy propyl distarch phosphate - Modificirani skrob-škrob | ||
E1450 | Starch sodium octenyl succinate | ||
E1451 | Acetylated oxidised starch | [Note - this additive was added in October 1998 by Directive 98/72] | |
E1505 | Triethyl citrate | ||
E1518 | Glyceryl triacetate (triacetin) | ||
E1520 | Propan-1,2-diol (propylene glycerol) | [Note - this number has been allocated in the proposed amendment to Directive 95/2 circulated in August 1999] | |
Crveni E broj označava aditive opasne po zdravlje. @ znak označava aditive koji su vjerovatno ili definitivno izvedeni iz životinja (većinom svinja). |
Web stranice dostupne svima.