PRVI BEŽIČNI PRENOS ELEKTRIČNE STRUJE-ENERGIJE
Nikola Tesla se probudio iz sna u kojem mu je majka umrla ", I znao sam da je to tako". Nakon njezine smrti, Tesla se razbolio. Otputovao je u Evropu i proveo je nekoliko sedmica u Gospiću u selu Tomingaj kod Gračaca,  rodno mjesto njegove majke...

 

Tesla je napisao: Godinama sam Ja nastojao riješiti zagonetku smrti i gledao željno na svaku vrstu duhovne pojave-znaka. No, samo jednom u toku svog postojanja sam imao to iskustvo koje trenutno me impresionirala kao nadnaravno. To je bilo u vrijeme smrti moje majke. Bio sam potpuno iscrpljena od boli i dugog ne spavanja, i jednu noć proveo sam zgradi oko dva bloka od naše kuće. Kao što sam ležao bespomoćno tamo, mislio sam da ako mi je umrla majka, dok sam bio daleko od njenog krevetu, ona sigurno će mi dati znak.

 

Nikola Tesla zadnje pismo njegovoj majci
Srijeda, 18.Novembar.

Majko, pri pomisli na tebe osjećam se nekako teško i turobno, ne znam kako, ali osjećam da nisi dobro. Volio bih da sam kraj tebe sada i da ti prinesem vode. Sve ove godine moje službe čovječanstvu nisu mi donijele ništa do uvreda i poniženja. Jutros sam ustao prije nego je svanulo, jer sam ponovo čuo nešto što već duže vremena kroz san čujem u svojoj sobi. Čuo sam glas koji poji i moli nekim maurskim jezikom lijepu tužbalicu ili zov. Jutros sam otjerao san sa očiju i utvrdio da glas dolazi odasvakud i da ne mogu odrediti dali je s vana ili iznutra. Bojim se da nisam razum izgubio. O ovome ne smijem pričati Dr. Layonelu jer ni njemu više ne vjerujem. Čuo sam da je posjećivao gospodina Edisona prije dvije sedmice.

Četvrtak, 19.Novembar

Opet mislim na tebe majko.Opet imam onaj nemir i tugu u tijelu. Danas ću pisati u ured za patente da moj javni eksperiment pomjere za jednu sedmicu ranije, jer ja moram krenuti kući u domovinu, krenuti tebi. Znam sada sigurno da nisi dobro, jer onaj glas, onu tužbalicu ponovo sam čuo sasvim svjestan i budan. Još sam razuman.

Petak, 20.Novembar.

Nisam pisao u ured za patente, došao je njihov agent da mi donese potvrde i rekao sam mu lično svoje naume. Rekao je da žali, ali da se termini ne mogu pomijerati obzirom da su kongresmeni iz oko 20 saveznih zemalja jedva uskladili termin. Otišao sam do Vodopada i rekao svojim momcima da okrenu turbine i da čekaju na moj poziv sutra spremni. Ja sam odlučio da čovječanstvu darujem ono što mu pripada i vraćam se u Evropu, tebi majko. Vlade zemalja su iste ovdje kao i kod kuće. Shvatio sam sada na kraju da je čovječanstvo ovisno o vladama i da pojedinac ne može sam promijeniti svijet.
Ali onaj čudni glas me brine. Znam da nešto znači i da ima veze sa tobom, sa mojim eksperimentom, sa nečim transcedentalnim.

Subota, 21.Novembar

Majko, sutra polazim za Jugoslaviju. Gospođica Nora je otišla po mome nalogu u lučku kapetaniju i obezbijedila mi kartu do Lisabona, odatle idem vozom do Ciriha, pa onda direktno do kuće. Računam da mi treba oko deset dana ili dvije nedjelje najviše.

Danas sam ušao u Kongresnu zgradu i na sjednici Senatora zamolio za par minuta pažnje. Nije im bilo po volji, ali dozvolili su mi. Tražio sam telefon i da me spoje sa laboratorijom na Nijagarinom vodopadu. Momci su na moj nalog pustili turbine u pogon i Kongresna sala se obasjala mojom strujom, deset puta jačom od obične, upravo onako kako sam i najavio.

Nisu me interesovale njihove reakcije uopšte. Izašao sam odmah napolje, jer nisam ovo radio za njih već za čovječanstvo. Samo sam u momentu kada sam pogledao svjetiljku i čekao da "moja" bežična struja dodje sa turbina, osjetio sam da nisam ja tvorac ovoga svega.

NIKOLA TESLA DEMONSTRATION FOR USA CONGRESS DISTANCE 500 KILOMETERS      NIKOLA TESLA DEMONSTRACIJA ZA SAD KONGRES DALJINA 500 KILOMETARA

DALJINA OD NIAGARA HIDROCENTRALE DO ZGRADE SAD KONGRESA JE   301 MILJA ili 501 KILOMETAR, TO JE BIO PRVI BEŽIČNI PRENOS ELEKTRIČNE STRUJE-ENERGIJE, KAKO JE NAPISAO NIKOLA TESLA U PISMU SVOJOJ MAJCI.

 

Osjetio sam da je neko ili nešto nosi od Nijagare do kongresne sale i da je u tom zakonu kojeg sam smatrao "mojim" otkrićem, nešto što je od uvijek postojalo, a da je samo meni dato nadahnuće da to uokvirim i čovječanstvu objasnim. Umjesto sreće i trijumfa, pojavila se neka praznina. Shvatio sam da sam nešto veliko u životu propustio. Nešto kao da sam izostavio, kao da nisam nešto ponuđeno spoznao. Neka je formula bila tako blizu moje spoznaje, a ja je nisam našao ili nisam htio da je nađem. To ima veze sa onom maurskom tužbalicom, siguran sam sada.

Nedelja, 22.Novembar.

Ovo pismo nećeš nikada dobiti majko. Ne znam zašto ga pišem tebi koja ga više nikada pročitati ne može. Neka ti je laka zemlja majko i oprosti mi što su me moji putevi odveli od tebe, pa ti ne mogu doći ni na sahranu.

Čitam telegram sa viješću o tvojoj smrti i prezirem ljude koji nisu bili spremni još prije dvije godine da razumiju da se ELEKTRIČNA STRUJA MOŽE PRENOSITI I BEZ ŽICA. Sada su evo vidjeli da može, ali opet je neće znati stoljećima koristiti, jer neko je spalio moj laboratorij u centru grada do temelja, sa svim spisima i nacrtima. Rekli su mi da se sumnja na gospodina Edisona. Tako sam ravnodušan da ne prepoznajem sam sebe. Prije bih se možda i jadio, ali sada više ne, jer znam dobro da neko ionako sve to drži pod kontrolom i da je "moje" otkriće jos prerano došlo za čovječanstvo. I ustvari ono upste nije "moje". Znam da to neko nadzire sve i da ima plan pa sam zato možda i ravnodušan.

Moj brod za Lisabon polazi u 11 sati. Kola me napolju čekaju. Ovo pismo ću položiti na tvoj grob, kad stignem u Milanovac, naše seosko groblje.

Sad vjerujem u ono što NIKAD NISAM, da sam tamo negdje još uvijek "ti" i da tvoj život nije zauvijek prestao.

Sada mi je žao što se nisam htio nikad da družim sa Turcima, jer su oni iste onakve tužbalice pjevali kao one iz mojih snova  Sada se sjećam da su oni znali mnogo više nego ja o svim tim stvarima koje tek sada spoznajem.

Zalud moje godine provedene u nauci, kad ona bijaše jalova.

Moli tamo za mene majko, ako možeš, tom maurskom tužbalicom za izgubljenu dušu svoga sirotog neukog sina.

Nikola Tesla

MAURSKA TUŽBALICA JE PJESMA EZAN - kako ga naziva Nikola Tesla u pismu svojoj majci.


Ovdje je nekoliko web strana koje daju Rudolf Bošnjak dugogodišnje istraživanje o magnetskim silnicama nacrtanim i prikazanim na religioznim slikama iz raznih religioznih i vjerskih knjiga koje su napisane od ljudi na ovoj planeti, ne od BOGA i ne od Bogovog učenja, kao što su: Hindu religija Bhagvad Gita, Katolička i Pravoslavna Biblija, Islamski Kur'an i mnoge druge vjerske knjige koje se trude da nama ljudima na ovoj planeti Zemlji, objasne šta je to  Bog.

Do sada meni, samoproklamovani predstavnici tih Bog-ova, nisu uspijeli objasniti NJEGA, na razumljiv načim: TO, TU SILU, TU SNAGU, TU MOĆ, NE ENERGIJU KAKO JE MNOGI ZOVU.

Zato vidi ove slike i čitaj i trudi se da ti UM I MOZAK ostane miran, a ne da planeš i sve negiraš, što sam tamo napisao, opisao i probao objasniti na moj način, LAGANO ČITAJ TEKST I GLEDAJ SLIKE, možda budeš osoba koja to ISTO zna objasniti drugačije nego sam ja objasnio. ČITAJ OVDJE

PRVA STRANA  MAPA SAJTA   NIKOLA TESLA INDEX

Prava kopiranja ©.  Sva prava pridržana.  Rudolf Bošnjak. Bosna i Hercegovina.
Copyright
©.  All rights reserved.  Rudolf (Boschnjak) Bošnjak. Bosnia and Herzegovina.
Prava kopiranja ©.  Sva prava pridržana.  Rudolf Bošnjak. Copyright ©.  All rights reserved.  Rudolf (Boschnjak) Bosnjak.

  Map IP Address