Copyright C 1952-2005. All rights reserved.  Rudolf Bosnjak.

GOOGLE TRANSLATE - PREVODILAC

Copyright (C) January 2004, All rights reserved. Rudolf Bošnjak.

Here is Rudolf Bošnjak discovery, done in the 5 April 2005 year.

???...ILIRI ili istina O VRH BOSNI i ljepota življenja u njenom OKNU...

Evo kako je vjerovatno izgledalo to jezero sa detaljem centralnog dijela koje se zvalo, OKNO. Taj centralni dio bio je ono što svi zovu VRH BOSNA a niko ne zna gdje je bila, sve je nestalo... Dajem moju teoriju KOJA JE BILA VIDLJIVA VIZIJA, koju razradjujem u detalje, na način da koristim satelitsku tehnologiju, internet i ostale tehnologije, da probam OOBRAAZ istini dati...

Riječ OBRAZ je češka riječ i ima značenje kao naslikano, urezano u kamen. Ne misli se na ljudski obraz...ali ima smisla kad ljudi kažu za nekoga: nema obraza ili bezobrazan je a treba pisat: bez obraza n

    FOTOGRAFIJA ISPOD JE   FOTO MONTAŽA - ANIMACIJA

Mrkovići                 Bukovik                 Crepoljsko   

Koševo brdo

Hum brdo

Rajlovac brdo

Nestali dio koji se provalio u sarajevsku kotlinu, da li kao voda ili kao led.

Mojmilo

Lukavica

KRATER SA JEZEROM IZNAD SARAJEVA ANIMACIJA Romanija

 

 

Jahorina

Pogled je sa ivice nekadašnjeg kratera gdje je danas planina Trebević.

Ova fotografija je moja animacija. Ovako sam ja to vidio i doživio kao OOBRAAZ iz davnina...

                   Ja lično sam daleke 1976/77godine,  svojim očima vidio kuke-alke za vezivanje brodova sa školjkama dagnjama oko njih, na strani planine Trebevića koja gleda prema Sarajevu. Tada sam to gledao i nisam mogao znati odkud školje dagnje na toj visini. Sada neke stvari bivaju mnogo jasnije...Iste kuke-alke za vezivanje brodova su na padinama Treskavice, predio Dobro Polje negdje na visini...to su mi rekli stanovnici tog kraja. Sve o tim ALKAMA imaš ovdje.

S OKO LA - OKNO - OKO - EYE

S OKO LAc - OKNO - OKO - EYE

CRATER SARAJEVO is ENERGY VORTEX SOURCE
as Tesla egg experiment done with poliphase inductive motor that spun invisible magnetic field...

B  OSS NA  VORTEX EXAMPLE KRATER JAJE

B OSS NA VORTEX EXAMPLE CRATER EGG - B OSS NA VIR PRIMJER KRATER JAJE.

Here is OTHER INVISIBLE UNKNOW ENERGY FIELD, IT IS NOT MAGNETIC!!!

Vortex is now located near place with name GORAŽDEre....

GORA ŽDEre...šta gora ždere-jede...

GO RAZ DIRE...

GORAZ DERE...GORA BUCA...GORA BUKA
Before was in the middle of Sarajevo crater...

VRHBOSNA KARTA

Sarajeva se nalazi u zoni izmedu VI i VII stepena MCS skale po tektonskim  i seizmotektonskim kartama.

SARAJEVO_ZEMLJOTRESI_1900-2000_GODINA.jpg (68451 bytes)

SARAJEVO - ZEMLJA TRESE SE...već mnoge vjekove.

LOKACIJE ZEMLJOTRESA  KOJI SU SE DESILI OD 1900 do 2000 GODINE

Na samoj teritoriji grada Sarajeva gotovo svakodnevno se javljaju zemljotresi intenziteta manjeg od III stepena Merkalijeve skale, koje registruju samo instrumenti. Epicentralna područja ovih ZEMLJOTRESA su Pale, Prača, Hrasno, Trebević, Vučja Luka i Vogošća.

Prema raspoloživim podacima, naj jači zemljotres koji se osjetio na području grada Sarajeva, i koji je zabilježen mjernim instrumentima, desio se 1962. godine. Epicentar zemljotresa je bio na planini Treskavici oko 30 km južno od centra grada Sarajeva. U epicentru intenzitet ovog zemljotresa je iznosio VIII, a na teritoriji centra grada iznosio je VII stepeni Merkalijeve skale.

Na osnovu instrumentalnih podataka (kataloga), primjenjujući matematičko-fizikalni model seizmičnosti, došlo se do zaključka da se u narednih 100 godina na teritoriji grada Sarajeva mogu očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do VII stepeni Merkalijeve skale.

 

PRESENT_BOSNIA_CRATER_LOCATION.jpg (121026 bytes)

SARAJEVO KRATER

KRATER  SARAJEVA - ISTINITI  SATELITSKI SNIMAK

VRHBOSNA KRATER NEKAD REKONSTRUKCIJA - SLIKA SA LANDAST SATELITA.

VRHBOSNA KRATER NEKAD REKONSTRUKCIJA - SLIKA SA LANDSAT SATELITA.

Preko svega ovoga prostora bio je jedan TAR. Značenje za riječi TAR na SANSKRIT jeziku je ime za pokrov-dome-kupola.

Pokrov je bio od prozirne energetske i nevidljive materije, kao prozirna kupola.Taj pokrov je bila zaštita koja je održavala prijatnu temperaturu u tom istinskom RAJu, na zemlji a istovremno je štitio od upada neželjenih gostiju.

Sistem je koristio generator skalarnih talasa da bi pod TAR- kupolom bila stalna zaštita od upada izvana.

SKALAR TAR DOME VRHBOSNA

SKALAR TAR DOME ZAŠTITA VRHBOSNA

Pecat Kralja sa imenom TVRDKO...LED

TVRTKO PEČAT REKONSTRUKCIJA

Pečat Kralja sa imenom TVRDKO...LED. http://www.bev.ba/MOMARAFO/ET/tvrdko/pecat.html

Tajna njihovih kraljevskih grbova...oblika.

Tajna pečata TVRDKO II na kom je ucrtan krater koji sam otkrio!!!!

TVRTKO II PECAT BOBOVAC TVRDJAVATVRTKO II PECAT TAJNA KRATERA NA PECATU

TVRTKO II PEČAT REKONSTRUKCIJA.

Tajna njihovih kraljevskih pečata...oblika.

Šta predstavljaju četri OBRAZA na uglovima? Ovaj pečat je nadjen na Bobovcu u KOMADIĆIMA. Kakav je to oblik i šta predstavlja KUGLA-LOPTA u sredini. Mnogo toga se ne zna. Ko i kako je sve to pretvorio u KOMADIĆE....Da li je ČETVEROJEVANDJELJE opet u igri. Kako to otkriti?  Ko je kontrolisao visoku "tehnologiju tada"?

KRIŽEVI  NA CRKVI  KULIN BANA VISOKO, BIH

KRIZEVI KULIN BANA - CROSSES FROM KULIN BAN

Original kamena ploča sa urezanim križevima bez dijela okoline.

ŠTA JE TO ŠTO NE ZNAMO, IMA LI TO NEKE VEZE SA VRH BOSNOM...

TESLIN GENERATOR SKALARNIH TALASA

Ko je bio GOSPODAR   SKALARNIH  PRSTENOVA?

Ko je bio GOSPODAR   SKALARNIH  PR STENA?

 

Tajna njihovih vojničkih štitova...oblika.

Sve bilo je LED, LEDeno....OKNO njihovih zemalja ili ispod TAR- kupole.

 

 

SKALAR TAR DOME GENERATOR VRHBOSNA

SKALAR TAR DOME GENERATOR VRHBOSNA

SKALAR TAR DOME GENERATOR CETVEROJEVANDJELE

Da li je ČETVEROJEVANDJELJE u stvari generator skalarnih talasa, physics of 4-dimensional space.

ČETVEROJEVANDJELJE SLI  KAR ije

Tesla worked with the knowledge of Maxwell's full set of some 200 equations representing the physics of 4-dimensional space, versus the simplified version of only 4 equations produced by Heavyside's presumptions that the scalar components are all zero.

NASTAVAK SLJEDI...


Zbog veličine počeo se kretati i djelovati kao dolinski sarajevski ledenjak...UPRAVO JUTROS SAM nakon toliko gLEDanja vidio na satelitskim slikama stvari koje su nevjerovatne I JEDINO ONE OBJAŠNJAVAJU IZNENADNI NESTANAK SVEGA OVDJE.

KRATAK UVOD

Završetak ledenih doba

Kraj ledenih doba karakterizira uvećanje temperature i nestajenje ledenjaka i ledenih pokrova. Uz ta dva procesa takodjer dolazi do izdizanja morske površine i nastajanja otoka i zaljeva. Svršetak posljednjeg ledenog doba definisan je otprilike 10.000 godina prije nove ere. Tada se led povukao u svoje sadašnje granice i formirali su se klimatsko-vegetacijski pojasevi kakve danas poznajemo. Nakon pleistocena nastupio je holocen u kojem živimo još danas.

LEDENJACI - Nastanak ledenjaka

Ledenjaci danas prekrivaju oko 10% Zemljine površine. To su uglavnom područja visokih planina i polarni krajevi. Takvih područja ima gotovo na svim kontinentima. Posebno se istiću Arktik i Antarktik, te područja visokih planina u razlicitim krajevima svijeta gdje se za toplih mjeseci ne može otopiti sav snijeg što padne za hladnijeg vremena. Granice takvih područja vrlo je teško odrediti, a ovise o količini padalina, smjeru vjetra, Sunčevim zrakama i mnogim drugim uyrocima. Na Alpama je granica vječnog snijega oko 2400 metara, a u Stjenovitm planinama Sjeverne Amerike ima vrhova i iznad 4000 metara bez snijega. Na Aljaski je granica izmedu 700 i 2400 metara, a na Antarktici iznad 50 metara nadmorske visine. Led u ledenjacima nastaje od snježnih pahuljica koje se, pod zajedničkom težinom slojeva napadanog snijega i lavina koje donose snježnu masu s padina, postepeno zbijaju. Njihovom kristalizacijom nastaje FIRN (zrnati led) i na kraju ledenjački led. On sadrži mjehuriće vazduha-zraka koji mu daju prividno bijelu boju, kada ga se gLEDaju iz daljine. Prema dnu ledenjaka led je sve tamniji, zbog toga što je mjehurića vayduha-zraka sve manje, a neki su ispunjeni zamrznutom vodom.

Ta voda nastaje prilikom otapanja leda na površini ledenjaka. Led se otapa pod uticajem Sunčeve toplote. Ta se pojava naziva ABLACIJA.

Otopljena voda ponire u pukotine ledenjaka i oblikuje podledenjački potok. On izbija na površinu na čelu ledenjaka oblikujuci tako ledenjačka vrata.

Ako se voda ponovo zaledi prilikom prolaska kroz ledenjak, prije nego što izadje kroz ledenjačka vrata nastaju već spomenuti mjehurići ispunjeni zamrznutom vodom. Specificna težina ledenjačkog leda je 0,93. Da bi nasrtao jedan metar kubni ledenjačkog leda potrebno je 10 do 11 metara kubika snijega. Ledenjački led je nešto lakši od vode, što potvrdjuje postojanje ledenih santi ili bregova koji plutaju morima i oceanima. Samo 12% ledenog brega viri iznad površine mora, dok se većci dio nalazi ispod površine mora.

Vrste i gradja ledenjaka

Postoji nekoliko tipova ledenjaka ovisno o karakteru glacijacije. Regionalna i dolinska glacijacija su osnovni tipovi koji znatno utiću na tipove ledenjaka. Regionalna glacijacija zahvata velika područja u višim geografskim širinama. Tu se snježne mase akumuliraju na cjelokupnom području pa se formiraju ledene kape ili inlandice. Tipičan primjer su na Grenlandu i Antarktici. Oni čine 98% ukupnog leda na Zemlji.

Ledenjaci koji nastaju u visokoplaninskim područjima nazivaju se planinski ili dolinski ledenjaci. Postoje i alaski ili piedmontski ledenjaci koji se formiraju spajanjem ledenih tokova u podnožju planine. Posljednji navedeni tip danas je rijedak, ali je u geološkoj prošlosti bio mnogo češći. Posebno zanimljivu i važnu gradu, zbog oblikovanja reljefa u geološkoj prošlosti imaju dolinski ledenjaci.

Dolinski ledenjak se dijeli na gornji dio, gdje su temperature toliko niske da led ne kopni, pa se oblikuje ledena masa, i donji dio gdje su temperature više pa se led otapa. Ako su nastajanje leda u gornjem i kopnjenje leda u donjem dijelu u ravnoteži, ledenjak je postojan. Osnovni dijelovi ledenjaka su izvorište, tijelo i jezik.

prikaz_ledenjaka.jpg (7939 bytes)

Izgled tipičnog ledenjaka sa glavnim dijelovima.

 

Cirk ili krnica je izvorište ledenjaka i njegovo podrucje hranjenja. To je udubljenje u tlu gdje se snijeg nakuplja te pretvara u smrznut snijeg koji se kasnije pretvara u firn i ledenjački led.

Valov ili trog je ledenjacka dolina strmih strana i širokog, blago udubljenog dna (u obliku slova U), ispunjena ledenom masom u kretanju. Valov počinje od cirka, a završava na čelu ledenjaka.

Ledenjacka dolina ispunjena ledenom masom predstavlja tijelo ledenjaka. Čelo ledenjaka (ledenjački jezik) mjesto je gdje ledenjak završava. Položaj čela ledenjaka se mijenja. Ono napreduje, miruje ili se povlačci ovisno o kopnjenju ili porastu leda.

Ako klima postane hladnija, čelo ledenjaka napreduje, dok se ponovo ne uspostavi ravnoteža. Ledenjak se može i skračivati, ako je kopnjenje leda veliko.

Nastajanje reljefa djelovanjem ledenjaka

Oblici u reljefu nastali radom ledenih masa predstavljaju ledenjački ili glacijalni reljef. Glacijalni oblici koji se izgradjuju i danas u polarnim, subpolarnim i visokoplaninskim područjima predstavljaju recentne glacijalne oblike. Oni oblici koji se nalaze izvan današnjih glacijalnih prostora nazivaju se fosilni glacijalni oblici. Oni su rašireni na mnogo vecem podrucju od recentnih oblika, a nastali su za vrijeme trajanja posljednjeg ledenog doba.

Pomicanje ledenjaka  ili  Da mican je leden jak

Ledenjaki reljef nastaje zahvaljujući pomicanju ledenjaka. Oni se pod stalnim tlakom-pritiskom guranja kreću niz padinu. Brzina pomicanja nije jednaka na svim dijelovima ledenjaka. Najveća je u središtu i na površini, a sve manja prema dnu i rubovima ledenjaka (zbog trenja o strane doline). Brzina takodjer zavisi o mnogim faktorima kao što su debljina leda, nagib reljefa, temperatura vazduha- zraka i dr. Brzina ledenjaka je vrlo mala i kreće se od nekoliko milimetara do nekoliko metara dnevno. Zbog različite brzine pojedinih dijelova ledenjaka na ledenjacima se javljaju pukotine.

Rubne pukotine nastaju zbog sporijeg kretanja ledenjaka na rubovima te zbog otpora zemljišta na bokovima. Poprečne pukotine nastaju kada ledenjak prelazi preko neke zapreke, a uzdužne prilikom prelaska ledenjaka iz uže u širu dolinu. Prikaz rubnih(a), poprečnih(b) i uzdužnih(c) pukotina na ledenjaku nalazi se na slici ispod.

 pukotina_na_ledenjaku.jpg (17381 bytes)
JOŠ UVIJEK JE PROBLEM DATUM, NEŠTO SA DATUMIMA NE VALJA JER SU SMRVLJENE RIMSKE STVARI I KRALJEVSTVO BOSNE, NEMA NIČEGA O NJIMA, ŠTO SE MOŽE OBJASNITI, MOŽDA OVIM LEDENJAKOM KOJI CURI...

SVE JE SMRVLJENO POVRŠINSKI A OSTALO JE SAMO ONO U DUBINI...ŠTO I NALAZIMO DANAS...

Ono što mene proganja već dugo je da je od svega što sam vidio, crkve, manastiri, samostni, kuce, SAMO SU OSTALI TEMELJI I NIŠTA DRUGO....

TA ČINJENICA ME PROGANJALA,  MNOGI TEMELJI   SU SAMO, ZATRPANI  ZEMLJOM 1 DO 2 METRA VISINE, MOŽDA JE TO BLATO...SVE JE CURILO SA...NEČEGA NEGDJE...

Čitaj ovdje kako je to bilo ledeno doba na Glasincu kod Sarajeva

MALO LEDENO DOBA 

Malo ledeno doba desilo se izmedu 1430. i 1850. godine dolazilo je do vrlo jakih i iznenadujućih iznenadjenja, snažnih sjevernih vjetrova, zamrzavanja mora i riječnih tokova, te do promjena u biljnom i životinjskom svijetu. To se razdoblje naziva malim ledenim dobom. Najhladnije je bilo oko 1550. i od 1700. do 1850. Tada su se brojni ledenjaci spustili u najniže predjele nakon posljednjeg virmskog glacijala. U tom razdoblju led je zahvatio neke alpske prevoje, a u arktičkim krajevima se proširila površina ledenog mora. Povečao se broj zima kada se Temza zaledjivala, a zbog velikih hladnoća napušteni su brojni posjedi u Alpama, Norveškoj i na Islandu. Malo ledeno doba počelo je neprimjetno i polako povremenim žestokim zimama, a početkom 16. stoljeća nastupilo je pogoršanje u obliku pretežno vlažnih ljeta i hladnih, dugih zima.

Kao ishod tih promjena prosjećna godišnja temperatura pala je za oko 1.5°C, što je prouzročilo nestajanje šuma u višim predjelima. Iako za Bosnu i njene dijelove nemamo direktne podatke o klimi i vremenu mogu nam služiti zapisi s jadranskog prostora. Jedan od izvora je kroničar Pavao Pavlović iz Zadra koji je pomno promatrao promjene oko sebe i zapisivao svoja opažanja. Opisao je i dogadaje iz godine 1404. kada je u proljeće došlo vrlo malo lastavica, te su preko mora otišle mnogo ranije nego obično. Od blagdana Sv. Lucije u prosincu-decembru gotovo sto 100 dana su neprekidno vladali sjeverni vjetrovi, te snijeg i led, pa su mnoge luke i obale na otocima i u primorju bile zaledjene. Zanimljivo je to kako je 1490. i 1594. godine Jadransko more kraj Venecije bilo zamrznuto. Tokom 1607. i 1608. bila je velika hladnoća i u Španiji, a u Padovi je napadao visoki snijeg. Nakon sredine 19.st. ledenjaci su se opet povukli u svoje stare granice, a prosječna godišnja temperatura počela je ponovno rasti.

R.B. komentar 25 Oktobar 2015 godina. U medju vremenu sam istraživao micanje polarne ose planet Zemlja i sada se sve to mogu vrlo jasno objasniti, jer je proces cikličan, vrti se, revolucija se stalno obnavlja i obnavlja, a ljudska vrste ne shvata i ne razumi kako to radi. Ovdje su sva moja kasnija istraživanja, možda bi bilo dobro čitat to, pa nastavit ovdje dalje da bi čitalac dobio sliku o prošlosti il OBRAZ iz tog prošlog vremena koje opet dolazi.

Dali se slična stvar desila sa mojim otkrićem SARAJEVSKOG  LEDENJAKA koji je zbrisao sve što je tada bilo na ovom području koje zovemo sarajevska kotlina, u jednoj ili nekoliko godina, a podataka istoriskih nemamo...

Ledenjak je dopro daleko, gledaj slike čitaj tekst, možda je sve tako bilo a možda nije, u svakom slučaju ako sam u pravu, tada je jasno što je sve u ovoj dolini ostalo samo sa TEMELJIMA I BEZ IČEG OSTALOG IZNAD TEMELJA, JER JEDINO SU TEMELJI OSTALI OD MNOGO ČEGA, ŠTO BILO JE OVDJE ISPOD LEDA.

Nestala su sva naselja koja su bila u kotlini i na rubovima kotline, sada su zatrpana šljunkom, blatom i zemljom visine nekoliko metara. Kada je pravljena SFOR baza na Butmiru, na sportskom aerodromu, tada je USA vojska kopala duboko, jako duboko, da li su nešto tražili, ispitivali, sigurno jesu, jer nebi oni bez veze došli i ostali gdje jesu sada. Da li još kopaju, idu tamo gdje mi ni sanjat ne moremo...

Zašto su kupili dio kompleksa stare kasarne od Marin dvora do Pofalića, koji pokriva ovo područje kotline samljeveno mojim otkrićem ledenjaka, šta će tamo biti kad ameri počnu da kopaju duboku u "SVOJOJ KUPLJNOJ ZEMLJI". KOJU SMO TAKO OLAKO PRODALI

Da li će nam dati ono što tamo nadju....ostake naše prošlosti koja nije ni: BOŠNJAČKA, SRBSKA, HRVATSKA, TURSKA, BOSANSKA, ILIRSKA......

Najstarije poznato naselje na području Sarajeva je bogato nalazište neolitskog doba u Butmiru. Po ovom nalazištu jedna specifična varijanta neolitske kulture nazvana je Butmirska kultura, a vremenski ide od 2400-2000. godine p.n.e. Pri kraju brončanog doba u ovim područjima javlja se prva etnički identificirana skupina-Iliri.Na području Sarajeva utvrđena su ilirska naselja na Debelom brdu, Zlatištu i Soukbunaru.

BUDMIR_BUTMIR.jpg (34923 bytes)

ALIEN_HEAD_BUTMIR.jpg (17560 bytes)ALIEN_HEAD_BUTMIR_L.jpg (17575 bytes)

Neolitsko naselje Butmir, arheološka iskopavanja 1894-96. godine

Pokorivši Ilire 9.g.n.e. rimljani na dijelu današnjeg Sarajeva dižu značajno naselje, sjedište vlasti za ovaj kraj, uz termalna vrela na dijelu današnje Ilidže. Ostaci rimskog naselja otvorenog tipa nađeni su i na dijelu današnjeg Marindvora.

OSTACI_RIMSKOG_MOZAIKA_OTKOPAN_NA_MARIN_DVORU.jpg (184502 bytes)

RIMSKI_MOZAIK_ILIDZA.jpg (108870 bytes)

Rimski mozaik sa likom nimfe, Antičko naselje na Ilidži, 2-3. stoljeće

U srednjem vijeku dolazi do naseljavanja Slavena u ove krajeve. U drugoj polovini XIV st., pod kraljem Stjepanom Tvrtkom I, Bosna dostiže prostornu kulminaciju. Jezgro te države je u gornjem toku rijeke Bosne, gdje se nalazila i župa Vrhbosna sa gradovima Hodidjedom, Kotorcem i Vrhbosnom.

Na srednji vijek podsjećaju ostaci utvrđenog grada Hodidjeda, nekropola stećaka na Hreši, nalazi stećaka oko Koševskog potoka i na još nekoliko lokaliteta.

HODIDJED.gif (4602 bytes)

Približna rekontrukcija arhitektonskog oblika Hodidjeda na Vratniku.

Područje srednjovjekovne Vrhbosne Turci su definitivno zaposjeli od 1435.g. Tu, na obalama Miljacke, polovinom XV st., a svakako prije 1462.g., vojvoda zapadnih strana Isa-beg Ishaković-Hranušić postavlja temelje današnjem glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

U prostoru između tri ili četiri srednjovjekovna mala naselja, on na Miljacki gradi most (na mjestu današnje Careve ćuprije). Na njenoj lijevoj obali podiže s a r a j (dvor sa pratećim zgradama), prvu džamiju (Careva džamija), prvo javno kupatilo (h a m a m) i hipodrom (At-mejdan). Nasuprot džamiji, na desnoj obali Miljacke, u blizini starog "trgovišta", podiže prvi karavan-saraj Kolobaru, oko njega veći broj dućana. Uzvodno, u srednjovjekovnom naselju Brodac, gradi musafirhanu sa tekijom, uređuje i prvi vodovod.

 
ARHEOLOŠKI LOKALITETI

Redni broj

Status spom.

NAZIV DOBRA Vrijeme nastanka Stepen
oštećenja (1996.)
Stanje 2000.

1.

 
BUTMIRSKO NEOLITSKO NASELJE prahistorija razoreno probna sondažna istraživanja

2.

 
PRAHISTORIJSKA GRADINA FORTICA NA RAVNIM BAKIJAMA prahistorija neutvrđeno neutvrđeno

3.

 
DEBELO BRDO, višeslojni arheol. lokalitet prahistorija neutvrđeno (minirano) neutvrđeno (minirano)

4.

 
NAKLO U VOJKOVIĆIMA, višeslojni arheološki lokalitet prahistorija neutvrđeno neutvrđeno

5.

 
ZLATIŠTE, prahistorijsko naselje i gradina prahistorija neutvrđeno (minirano) neutvrđeno

6.

 
GRADAC ILINJACA U GORNJEM KOTORCU, prahistorijska gradina, antički refugij,i ranosrednjovjekovno naselje prahistorija neutvrđeno neutvrđeno

7.

 
TUMULI NA UŠCU MOŠĆANICE U MILJACKU prahistorija neutvrđeno neutvrđeno

8.

 
TUMULI U KRIVOGLAVCIMA (VOGOŠĆA) prahistorija neutvrđeno neutvrđeno

9.

 
TUMULI U KASETIĆIMA (HADŽIĆI) prahistorija neutvrđeno neutvrđeno

10.

 
TUMULI U SELU GODINJA (TRNOVO) prahistorija neutvrđeno neutvrđeno

11.

 
LOKALITET HREŠA, prahistorijska gradina i tumuli prahistorija neutvrđeno *

12.

 
PRAHISTORIJSKO NASELJE NA OBHOĐI prahistorija neutvrđeno neutvrđeno

13.

 
PRAHISTORIJSKA GRADINA NA GRDONJU prahistorija neutvrđeno neutvrđeno

14.

 
LOKALITET BIJAMBARE prahistorija neutvrđeno neutvrđeno

15.

 
LOKALITET UMOLJANI, višeslojni arh.lokalitet prahistorija neutvrđeno neutvrđeno

16.

 
GRADINA U FALETIĆIMA prahistorija neutvrđeno neutvrđeno

17.

 
GRADINA IVANČIĆI (Ilijaš) prahistorija neutvrđeno neutvrđeno

18.

 
ILIJAK, (Prača Donja), prahistorijska gradina sa nekropolom prahistorija neutvrđeno neutvrđeno

19.

 
GRADINA ŠAHINOVIĆI (Pale) prahistorija neutvrđeno *

20.

 
GRADINA LOZNIK (Prača, Pale) prahistorija neutvrđeno neutvrđeno

21.

 
GRADINA I PEĆINA ROGOUŠIĆI (Pale) prahistorija neutvrđeno *

22.

 
GRAD ŠIŠIĆI (Trnovo), prahistorijska gradina prahistorija neutvrđeno neutvrđeno

23.

 
RUDA GLAVICA (Tošići, Trnovo), paleolitska stanica u pećini prahistorija neutvrđeno neutvrđeno

24.

 
GRADINA PREČANI (Trnovo) prahistorija neutvrđeno neutvrđeno

25.

 
GRADAC BOGATIĆI (Trnovo) prahistorija neutvrđeno neutvrđeno

26.

 
CRKVIŠTE GORNJI PRIBANJ (Pale) prahistorija neutvrđeno *

27.

 
VELIKA I MALA GRADINA (Kadino selo, Pale) prahistorija neutvrđeno *

28.

 
KRČEVINE, tumuli (s. Dovlići) prahistorija neutvrđeno *

29.

 
RIMSKA ILIDŽA antika lakše očišćeno i obilježeno

30.

 
BIJELA TABIJA srednji vijek teže teže

31.

 
SREDNJOVJEKOVNI GRAD LIPOVAC (na sastavu Paljanske i Mokranjske Miljacke) srednji vijek neutvrđeno neutvrđeno

32.

 
GRADAC KOD HADŽIĆA srednji vijek neutvrđeno neutvrđeno

33.

 
SREDNJOVJEKOVNI GRAD "TEFERIČ" U KRUPCU srednji vijek neutvrđeno neutvrđeno

34.

 
SELO VRUTCI (OPĆINA ILIDŽA), predromanička crkvina i srednjovjekovna nekropola srednji vijek neutvrđeno sanirano

35.

 
GRADAC TRNOVO, srednjovjekovna utvrda srednji vijek neutvrđeno neutvrđeno

36.

 
SREDNJOVJEKOVNI GRAD TUHELJ (Bijela Rijeka, Hadžići) srednji vijek neutvrđeno neutvrđeno

37.

 
SREDNJOVJEKOVNI GRAD DUBROVNIK (Kopošić, Ilijaš) srednji vijek neutvrđeno minirano, ugroženo

38.

 
GRAD PAVLOVAC ILI NOVI NA PRAČI, (Prača Donja, Pale), ruševine srednjovjekovnog grada srednji vijek neutvrđeno neutvrđeno

39.

 
GRAD HODIDJED, STARI GRAD KOD BULOGA (Pale), ruševine srednjovjekovnog grada

Srednjovjekovne nekropole

Redni broj

Status spom.

NAZIV DOBRA Vrijeme nastanka Stepen oštećenja (1996.) Stanje 2000.

1.

 
NEKROPOLA STEĆAKA SA JEDNIM NIŠANOM NA HREŠI XIV/XV st. neutvrđeno *

2.

 
NEKROPOLA STEĆAKA U VOJKOVIĆIMA (Ilidža) srednji vijek neutvrđeno *

3.

 
NEKROPOLA STEĆAKA U FALETIĆIMA srednji vijek neutvrđeno neutvrđeno

4.

 
NEKROPOLA STEĆAKA I NIŠANA U KRUPCU (Ilidža) XIV/XVI st. neutvrđeno *

5.

 
NEKROPOLA STEĆAKA U CRNAC POLJU (Kotorac, Ilidža) XIV st. neutvrđeno neutvrđeno

6.

 
NEKROPOLA STEĆAKA NA PAVLOVCU (Kasindo, Ilidža) XIV st. neutvrđeno *

7.

 
NEKROPOLA STEĆAKA U LASICI (Ilidža) srednji vijek neutvrđeno neutvrđeno

8.

 
NEKROPOLA STEĆAKA ŠABIĆI srednji vijek neutvrđeno razorena

9.

 
NEKROPOLA STEĆAKA RAKITNICA srednji vijek neutvrđeno razorena


MOJA TEORIJA KOJU SAM URADIO ANALIZOM SATELITSKIH SNIMAKA, SE DESILO DA JE:

SARAJEVO_KRATER.jpg (254247 bytes)

KRATER  SARAJEVA - SATELITSKI SNIMAK

Since the 1960s, numerous studies have uncovered another physical marker of impact structures, shock metamorphism. Certain shock metamorphic effects have been shown to be uniquely and unambiguously associated with meteorite impact craters; no other earthly mechanism, including volcanism, produces the extremely high pressures that cause them. They include shatter cones, multiple sets of microscopic planar features in quartz and feldspar grains, diaplectic glass, and high-pressure mineral phases such as stishovite. All known terrestrial impact structures exhibit some or all of these shock effects.

Impact craters are divided into two groups based on morphology: simple craters and complex craters. Simple craters are relatively small with depth-to-diameter ratios of about 1:5 to 1:7 and a smooth bowl shape. In larger craters, however, gravity causes the initially steep crater walls to collapse downward and inward, forming a complex structure with a central peak or peak ring and a shallower depth compared to diameter (1:10 to 1:20). The diameter at which craters become complex depends on the surface gravity of the planet: The greater the gravity, the smaller the diameter that will produce a complex structure. On Earth, this transition diameter is 2 to 4 kilometers (1.2 to 2.5 miles) depending on target rock properties; on the Moon, at one-sixth Earth's gravity, the transition diameter is 15 to 20 kilometers (9 to 12 miles).

The central peak or peak ring of the complex crater is formed as the initial (transient) deep crater floor rebounds from the compressional shock of impact. Slumping of the rim further modifies and enlarges the final crater. Complex structures in crystalline rock targets will also contain coherent sheets of impact melt atop the shocked and fragmented rocks of the crater floor. On the geologically inactive lunar surface, this complex crater form will be preserved until subsequent impact events alter it. On Earth, weathering and erosion of the target rocks quickly alter the surface expression of the structure; despite the crater's initial morphology, crater rims and ejecta blankets are quickly eroded and concentric ring structures can be produced or enhanced as weaker rocks of the crater floor are removed. More resistant rocks of the melt sheet may be left as plateaus overlooking the surrounding structure.

Large terrestrial impacts are of greater importance for the geologic history of our planet than the number and size of preserved structures might suggest. For example, recent studies of the Cretaceous/Tertiary boundary, which marks the abrupt demise of a large number of biological species including dinosaurs, revealed unusual enrichments of siderophile elements and shock metamorphic features that are markers of meteorite impact events. Most researchers now believe that a large asteroid or comet hit the Earth at the end of the Cretaceous Period 66 million years ago. An environmental crisis triggered by the gigantic collision contributed to the extinctions. Based on apparent correspondences between periodic variations in the marine extinction record and the impact record, some scientists suggest that large meteorite impacts might be the metronome that sets the cadence of biological evolution on Earth - an unproven but intriguing hypotheses.


LEDENJAK ili LEDNIK OGROMNIH RAZMJERA KLIZNUO JE PREKO NEKADAŠNJEG SARAJEVA SA SOKOCA, SATELITSKI SNIMCI TO POTVRDJUJU, JER JEDINO ON GURA SVE ISPRED SEBE,  A MELJE, MRVI SVE ISPOD SEBE I PRETVARA U KOMADIĆE, NE VODA, VODA OSTAVLJA ČITAVE KOMADE A NE SLOMLJENE, A SVE ŠTO JE NADJENO JE U  K O M A D I Ć I M A...

SARAJEVSKI LEDENJAK PRIMJER SOKOLAC

OVO JE SAMO PRIMJER KAKO JE TO MOGLO BITI...SLIKA NIJE VISORAVAN SOKOLAC.

SARAJEVSKI  LEDENJAK PRIMJER

OVO JE SAMO PRIMJER KAKO JE TO MOGLO BITI...

 

Ova animacija je copyright by Rudolf Bosnjak

SARAJEVSKI LEDENJAK PRIMJER

OVO JE SAMO PRIMJER KAKO JE TO MOGLO BITI...


       NE ZNAM KOLIKO ZNAŠ ALI ONO ŠTO JE SARAJEVO NEKAD BILO, JE SMRVLJENO TIM LEDENJAKOM KOJI JE   "CURIO" VRLO SE SPORO KRETAO I MRVIO SVE PRED SOBOM, SA ili SOKOLAČKE - GLASINAČKE VISORAVNI PREKO HREŠE. IMAM DOKAZE KOJE ĆU OBJAVITI. NEKI SU VEĆ OVDJE.

SARAJEVSKI_LEDENJAK_PRIMJER_KRETANJA_LEDA.gif (466455 bytes)

SARAJEVSKA KOTLINA JE SVA SASTAVLJENA OD ISTOG ILI SLIČNOG ŠLJUNKA KOJI VIDITE NA SLICI.

OVO JE SAMO PRIMJER KAKO JE TO MOGLO BITI, KADA JE LEDENJAK

PROBIO ZIDOVE KRATERA I POČEO DA "CURI" U DOLINU KOJU DANAS ZOVEMO SARAJEVO.

SARAJEVO_LEDENAJAK_NEKAD.jpg (68628 bytes)

PRIMJER LEDENJAKA KOJI SE KREĆE KROZ SARAJEVO...OVO JE SAMO MAGLA ALI ZAMSLI DA JE  LED.

SARAJEVO CARSIJA LEDENJAK PROLAZ

KAKO JE TO MOGLO DA IZGLEDA -PROLAZ LEDENJAK KROZ TADAŠNJE SARAJEVSKO POLJE POGLED VISOKO SA DARIVE.

 

SARAJEVO POFALICI LEDENJAK PROLAZ

KAKO JE TO MOGLO DA IZGLEDA - PROLAZ LEDENJAK KROZ TADAŠNJE SARAJEVSKO POLJE
SA POGLEDOM NA BRDO HUM.

SARAJEVO PROLAZ LEDENJAKA KROZ GRAD

KAKO JE TO MOGLO DA IZGLEDA - PROLAZ LEDENJAK KROZ TADAŠNJE SARAJEVSKO POLJE SA PADINA TREBEVIĆA.

 

SARAJEVSKI LEDENJAK PRIMJER

OVO JE SAMO PRIMJER KAKO JE TO MOGLO BITI...

 

LEDEN JAK BREG


NE ZNAM DA LI ZNAŠ DA JE GLASINAC I SOKOLAC SMJEŠTEN NA IVICI KRATERA KOJI ZA SADA NE ZNAM OD ČEGA JE NASTAO...TAJ KRATER I NJEGOV NASTANAK SU PRIČA ZA SEBE.

LEDEN JAK BREG REKA LEDA

KRATER JE DJELIMIČNO OSTRUGAN NEČIM, ŠTO JE NAJVJEROVATNIJE LED...

SARAJEVSKI LEDENJAK PRIMJER SKUPLJANJA LEDA

 

DA BI LED ISCURIO PREMA SARAJEVU OVA VISORAVAN JE MOŽDA NEKAD BILA NA MNOGO VEĆOJ VISINI NEGO JE SADA ILI JE BILA KOSA, POD NEKIM UGLOM U ODNOSU NA SADAŠNJE STANJE.

SARAJEVSKI LEDENJAK PRIMJER KRETANJA LEDA

PODRUČJE SKUPLJANJA LEDA JE  BILO SADAŠNJA RAVNA ROMANIJA ILI  SOKOLAC, GLASINAČKA VISORAVAN. STRELICA POKAZUJE SMJER KRETANJA LEDA KROZ KRATER, PREMA SARAJEVU.

TAJ KRATER JE JEDNOSTVNO PROBIJEN SNAGOM LEDA KOJI SE KREĆE....

SARAJEVSKI LEDENJAK PRIMJER KRETANJA

SAD SE POSTAVLJA TEORIJA ODAKLE TOLIKO LEDA KOJI JE SVE SMRVIO...PRED SOBOM.

 

GDJE_VISOKO_NEKAD_BILO_JE_ZUTA_LINIJA

ŽUTA BOJA OZNAĆAVA IVICE GDJE JE, VJEROVATNO VIS OKO STAJALO NEKAD, POSTAVLJAM TEORIJU DA LI JE MOGLO SVE TO DA SKLIZNE DO DANAŠNJEG GRADA VISOKO.

GDJE_VISOKO_NEKAD_BILO_JE_POSITIV

ISJEČEN JE PREDIO OKO DANAŠNJEG VISOKOG I PREBAČEN DA BUDE IVICA KRATERA, SVE SE UKLAPA KAKO JE STAJALO NEKAD, POSTAVLJAM TEORIJU DA LI JE MOGLO SVE TO DA SKLIZNE DO DANAŠNJEG GRADA VISOKO.

 

GDJE_VISOKO_NEKAD_BILO_JE_NEGATIV

ISJEČEN JE PREDIO OKO DANAŠNJEG VISOKO I PREBAČEN DA BUDE IVICA KRATERA, SLIKA JE NEGATIV SADA.

 

SARAJEVSKI LEDENJAK PRIMJER KRETANJA

LIJEVI TAČKASTI CRVENI KRUG JE DIO BRDA OKO RAJLOVCA KOJE JE JEDNOSTAVNO ODNESENO SA VRHA KRATERA GDJE JE DESNI  TAČKASTI CRVENI KRUG. ŽUTE TAČKASTE LINIJE ODAJU PRAVAC KRETANJA TOG BRDA. BIJELE TRAKASTE LINIJE I STRELICE DAJU PRAVAC KRETANJA LEDENJAKA.

U SVAKOM SLUČAJU, ISTORIČARI NEMAJU POJMA ŠTA SE DESILO, MNOGO JE NAGADJANJA I POGADJANJA...

SVE SE SVODI NA PREPISIVANJE VEĆ ZNANOG I DODAVANJA NEKIH NOVIH DJELIĆA...

OVA MOJA TEORIJA DAJE SADA POTVRDU DA SE NEŠTO DESILO OVDJE. POTVRDA JE OTKRIĆE PIRAMIDA U PREDJELU VISOKOG A AKO SAM JA SVE DOBRO PRORAČUNAO I RAZUMIO, ONDA JE MOJA TEORIJA TAČNA. SVE O BOSANSKOJ PIRAMIDI SUNCA JE OVDJE http://www.alternativnahistorija.com/AH8main.htm

Postoji i legenda da su Iliri morali da napuste ovo područje zbog elementarnih nepogoda.

Ima jedna legenda koju sma čuo od mog druga Gorana Čakića da su grci nakon 7 godina velike haldnoće napustili tadašnju bosni kroz podzemlje!!!

Medjutim to je nemoguće da se desilo na Glasincu, a da to ni Grci ni Rimljani nisu zabilježili.

OVO DA NISU ZABILJEŽILI JE KLJUČ POTVRDE DA NEŠTO NE ŠTIMA...

LEDENI_ZID_SA_SOKOCA.jpg (48552 bytes)

OVAKO JE IZGLEDAO LED KOJI JE KRENUO...

MOŽEŠ LI ZAMISLITI, LED ISPRED SEBE VISINE 100, 500, 1000, 2000 METARA...KAO VISOKI ZID.....

TEŠKO SA DANAŠNJIM ZNANJEM ALI TO SE SVE ISTO DEŠAVA NA ANTARKTIKU SVAKI DAN, ZAŠTO NE BI BILO I OVDJE.

Uostalom, ta ista legenda se i kasnije ponavlja kroz istoriju ovog područja, samo u drugom obliku.
AKO IMAŠ DETALJE POŠALJI TAJ DRUGI OBLIK

RUDOLF (BOSCHNJAK )BOŠNJAK

"Ono što se obično odvija u dugom geološkom razdoblju događa se u trajanju jednoga ljudskog života", kaže Fagre. Led se mijenja svuda na Zemlji. Glasoviti snjegovi Kilimandžara od 1912. godine otopili su se više od 80 posto. Ledenjaci u himalajskom Garhwalu u Indiji povlače se tako brzo da istraživači vjeruju kako bi većina središnjih i istočnih himalajskih ledenjaka praktički mogla nestati do 2035. Arktički se morski led znatno stanjio tijekom posljednjih pola stoljeća, a proteklih 30 godina raširenost mu je opala oko 10 posto. Višestruka očitanja NASA-inog laserskog visinomjera pokazuju da se rubovi ledenoga pokrova na Grenlandu smanjuju. Pucanje slatkovodnog leda u proljeće danas se na sjevernoj polutko događa devet dana ranije nego prije 150 godina, a jesensko smrzavanje deset dana kasnije. Zbog otapanja permafrosta (trajno zaleđenog tla) tlo se u nekim dijelovima Aljaske spustilo gotovo pet metara. Od Arktika do Perua, od Švicarske do ekvatorijalnih ledenjaka u provinciji Irian Jaya u Indoneziji, brzo nestaju golema ledena polja, divovski ledenjaci i morski led. Kad temperature rastu i led se topi u mora dotječe više vode od ledenjaka i ledenih kapa, a oceanska se voda zagrijava i širi obujam.

NAZAD - NAPRIJED

INDEX

PAŽNJA SVIM KORISNICIMA OVOG MATERIJALA, SVE STO JE NAPISANO I SVI CRTEŽI SU COPYRIGHT

Copyright C 1952-3000. All rights reserved.  Rudolf Bosnjak.

free counters  Map IP Address